Kunniakansalainen

No nyt on asunto ja duuni – molempiin pantiin nimet paperiin tänään. Asunto on  kerrassaan erinomaisella paikalla. Miinusta tulee kerrassaan erinomaisesta hinnasta AUD450/vko tai 1200e/kk. Kyseessä on kahdessa tasossa oleva pieni kaksio, parveke on vilkkaahkolle kadulle ja asuntoon kuuluu autopaikka. Huoneisto on täysin kalustettu ja koneistettu, mikä ratkaisi vuokrapäätöksen.

Tapasin projektipomon tänään ja raapaisin nimet paperiin. Varsinainen tragedia on kuitenkin se, että pysäköintiä ei ole mitenkään järjestetty. Naapuritalon gubbe  myy  aikaisen linnun tarjouksena  päiväparkkia hintaan AUD16 (10e).  Perkele.  200-220  duunipäivää  vuodessa  tarkoittaa AUD4k vuodessa, kun lasketaan mukaan harbor bridgen tietulli. 2500e netto vuodessa pysäköintiin ja duunimatkan tulliin. Jos lasketaan perus-V8-superauton arvonalennus , ehkä AUD10000 1-1,5 vuodessa ja faktat, että auton myydessäni saatan tarvita rahat käteen ja että AUD50k:sta saa pankkitilillä täällä AUD4k ja että myös käytetystä autosta joutuu maksamaan stamp dutya 3% eli AUD1500 ja että vakuutus maksanee ehkä 3-4000AUD niin jopa minulle iskee juutalaisuus.  AUD23000/vuosi. Junalla pääsee ovelta ovelle  hintaan AUD850 vuosi. Bensat ja muut muuttuvat päälle niin puhutaan noin vanhasta sadasta tonnista – siis markasta. Vuodessa. Autoon.

Jos asiat suhteutetaan perspektiiviin niin nyt puhutaan kuitenkin ehkä merkittävimmästä asiasta koskaan. Joudun tarkkaan puntaroimaan mitä tehdä.

Plussat, jos ostaa V8-superauton:

 • V8-superauto nyt vaan pitää olla
 • täällä V8-superauto tekee taloudellisesti enemmän järkeä kuin missään muualla ehkä USA:ta lukuunottamatta – muualla tapiota tulisi vielä enempi
 • nyt on efektiivisesti viimeinen tilaisuus ostaa V8-superauto; lähitulevaisuudessa ne kuitenkin kielletään kansainvälisellä sopimuksella ja niiden saatavuutta tullaan kontrolloimaan kuin ydinaseita konsanaan
 • V8-superauto tekee minusta onnellisemman ja muutenkin paremman ihmisen; elämänlaatu kohenee kaikilla mittareilla
 • kun omistaa V8-superauton niin sosiaaliset suhteet helpottuvat: arvostusta tulee ovista ja ikkunoista; asema sosiaalisessa nokkimisjärjestyksessä kohenee: V8-superauton kanssa olen superstara, ilman sitä tylsä kirjurityyppinen nörtti peruskuolevainen
 • bensa maksaa täällä 75 eurosenttiä litra – sen polttaminen V8:ssa on kuin panisi rahaa pankkiin
 • jos kuolen niin perilliseni perivät vähemmän
 • jollen osta V8-superautoa niin tuntemani ihmiset pitävät minua munattomana paskanpuhujana ja armoitettuna häviäjänä.
 • rahaa on ja sen pitäisi näkyä

Miinukset

 • jos kuolen niin perilliseni perivät vähemmän

Ei pitäisi olla näin vaikeaa, vaan mennä suoraan autokauppaan kulkematta lähtöruudun kautta. Täytyy nyt kuitenkin katsoa vielä mitä ja millä penaltyllä olisi tarjolla firman liisingillä. Mitä minun pitäisi tehdä?

Konttori on asiakkaan tiloissa oleva karmea bunkkeri. Firman maismakonttori näköalalla Sydney’hin on kolmen kilsan päässä. Ulkomaantollo pantiin tietty sinne minne aurinko ei paista ja kukaan muu ei suostu menemään. Perusongelma tässä ei ole näköala vaan oikeastaan se, että kaikenmoinen verkostoituminen muuttui vaikeaksi. Utilisaatiotavoite on aika typerryttävä – karvan alle kymmenen pinnaa enempi kuin Suomessa. Ylitöistä ei makseta mitn ja mitään automaattista ylityöt vapaana-meinikiä ei tunneta. Toisaalta, jos vaan saa laskuttaa niin eihän utilisaatio mikään ongelma ole. Ehdoton plussa on kuitenkin, ettei tarvitse pukeutua pukuun – täälläkään.

Ninalla homma otti vähän kenkumman käänteen kun paikallinen palkkataso selvisi: odotettavissa on luultava rajuhko palkanalennus ja lomia ei kuulemma olisi tarjolla ollenkaan. Pääasia kuitenkin on, että on töitä; toivotaan, että ajan kanssa löytyisi jotain parempaa.

2 Responses to “Kunniakansalainen”

 1. Tuomo sanoo:

  Osta se V8 – ei se mikään piper ole mutta liikkuu kuitenkin.

 2. Anton sanoo:

  Olli, unohdat keskeisen syyn siirtyä maailman toiselle puolelle: hyvä sää!

  Voit ajaa polkupyörällä duunimatkasi läpi vuoden. Miinusta: ei ole. Plussaa: hyväkuntoisena jaksat tehdä enemmän perillisiä + V8 seisoo ilmaiseksi sun talon parkissa aina valmiina ASIA-ajoon. Fuck commuting!

  Ai niin, unohdin: sikäläinen brittien kloaakista noussut kansakunta on siinämäärin minimunaista, että pelkkää katkeruuttaan ja vittumaisuuttaan pakottavat vapaan, aikuisen ihmisen käyttämään kypärää pyörräillessä. Voi vittu! Näin ajattelen minä, mutta enpä kehdannut näkemyseroani pontevasti julkituoda klo 05 aamulla Sydneyn keskustassa, kun poliisipartio pysäyttää mut ja tivaa ”where’s your light?” ja toinen säestää ”and where’s your helmet?”. Suomen passin välissä kaiketi, kun ei tullut 5kAUD sakkoa.

  Suo siellä, vetelä ja pimeä täällä. Mutta hanki pyörä ja kaksimetrinen skeittilauta V8:n oheen.

Leave a Reply