Austrangladesh

Suomen paras puoli on, että kaikki toimii kuin junan vessa. Pankista saa luottokortin, puhelimella voi soittaa, laajakaista futaa ja käytetyn tavaran kaupasta ei tarvitse maksaa veroa. Nämä arkipäiväisyydet muuttuvat kuin tykkänään kaihoisaksi muistoksi luksuksesta, kun muuttaa jonnekin vähemmän sivistyneeseen maahan, kuten Ranskaan tai Australiaan. Päivän teema on telekommunikaatio, jossa Suomi lienee maailman kakkoskategoriaa Jaappanin ja Etelä-Korean jälkeen.

Sanomattakin on selvää, ettei työnantajani tarjoa täyttä puhelinetua enkä tahdo halvinta ja paskinta puhelinta, jonka kuitenkin tarjoaisivat työpuhelimeksi. Elikä hankintalistalle päätyi post-paid puhelinliittymä Muuan operaattori, jolle vielä parhaillaan väännän projektia, jonka hintalapussa on seitsemän numeroa ja jonka kautta välillisesti tienaan kuin ei koskaan ennen, ei millään muotoa meinannut hyväksyä minua laskutettavaksi asiakkaaseen. Vierailemalla kolmena päivänä peräkkäin putiikissa mukanani aina vähän eri setti tunnistepapereita ja kortteja sain lopulta myytyä itseni asiakkaaksi. Lisäksi puhelut ovat kalliita.

Duunissa ne tosissaan odottaa, että soittaisin puhelut lankapuhelimesta. Siis haloo, käyttääx joku lankapuhelimia vielä?

Sanomattakin on selvää, ettei työnantajani tarjoa kotilaajakaistaa, joten hankintalistalle päätyi nettiyhteys. Laajakaistaa varten pitää hommata lankapuhelinliittymä, joka tietty maksaa ja kestää. Sitten pitää hommata laajakaista toiselta operaattorilta, jollei siis halua maksaa itseään kipeäksi. Liittymät on porrastettu hinnan ja siirretyn datan mukaan. Voi kiesus! Eli kalliilla rahalla saa rajoitetun kaistan, jolla ei musiikkikirjastoa, taisteluplaneetta Galacticaa ja Ninan Losteja voi hoidella.

Kuin ihmeen kaupalla operaattorini tarjoaa jotakuinkin kilpailukykyistä puhelinliittymää, johon sisältyy (toivottavasti kanssa sisältyy) datasiirtoa minuuttilaskutuksella. 30 euron kuukausimaksulla voin hoitaa kotipuhelut, noin 16 tuntia hidasta nettiä (150kbps) ja duunipuhelut; oletettavasti voin laskuttaa firmalta kympin takaisin. Vaihtoehto olisi 20e puhelimeen, 50e kuristettuun nettiin ja ehkä 2-300e nettiliittymän asennus ja hardiskustannuksiin. Jostain on säästettävä!

Kontrasti on kuitenkin väkevä: jokainen asiallinen työnantaja Suomessa lyö luurin ja laajakaistan käteen, maksaa viulut ja verottaja ottaa kevyen siivun (todettakoon, että työnantajani Suomessa ei täysin tehnyt näinkään, mutta kyse oli asiallisista firmoista). Jos kuitenkin joutuu puhelinliittymää tai laajakaistaa ylläpitämään niin halvalla saa todella hyvää.

5 Responses to “Austrangladesh”

 1. Ola sanoo:

  Mulle on kelvannut prepaid-känny jo 3 vuotta, mutta riippuu tietysti puhelimenkäyttöprofiilista tuleeko se halvemmaksi vaiko eikö. Eikä siihen saa kansainvälistä roamingia, mutta sitä varten mulla taas on jemmassa Saunalahden (kuukausimaksuton) liittymä.

  Jokainen asiallinen työnantaja Suomessa joutuu tekemään ennakonpidätyksen suomalaisten veroprosenttien mukaan. Laske siitä, paljonko kannattaa kitistä nettiliittymän muutamasta kympistä.

  Taisteluplaneetta Galactican taas saa haettua lähimmästä Blockbusterista tiistaisin 95 sentillä, en tosin tiedä onko siellä Meksikossa sama systeemi.

  Eli summa summarum, välillä joutuu kikkailemaan, mutta sen nyt pitäis sulle olla tuttua puuhaa. Olethan sentään insinööri Jumalan armosta. Täällä Ola Rinta-Koski, Bristanbul.

 2. Cpt Haddock sanoo:

  Osataan sitä täällä koto-Suomessakin – kysykää vaikka Jouskalta. Täällä ongelmaksi tulee juuri niiden karvojen yhdistäminen, kun kaikki asentajat on ulkoistettu tai potkittu pois.

  Lankaluurithan tekee uutta tulemistaan, kiitos Kefer Donaldin pojan telkkaohjelman jokaisella pöydällä näkyvän Ciscon IP-puhelimen. Tossa se kököttää munkin työpöydällä. En vaan tajua, mitä hyvää siinä on vanhoihin analogialankapuhelimiin. Jos joku on soittanut, se vaan sanoo, että puhelu tullut – mistään et sitä näe. Ainoo ilo on se, että kun vaihtaa istumapaikka inkkarien tieltä, niin puhelimen voi plugaa suoraan lähimpään RJ45:een ja taas näkyy ruudussa Cpt Haddock.

 3. Anton sanoo:

  Olli, paas kysellen wimax- tai flash ofdm -liittymää. Kait siellä sellaisia on. Lankapuhelinliittymä my ass.

  http://www.bigair.com.au/

Leave a Reply