Ain laulain työtäs tee

Vanha gubbe, jonka kanssa olemme palloitelleet muuan projektia, poltti itsensä loppuun ja lähtee accountista. Vähän sääliksi käy. Nimittäin itseäni, koska kenenköhän nimi se vedetäänkään hatusta, kun kunnianvoipa managementti arpoo seuraavan projektipäällikön tykinruoaksi lihamyllyyn ja haikaloille. Perusmeininkiä: asiakkaan puolella on totaalinen villi länsi, ei sääntöjä, kuoleman kenttä, ei-kenenkään maa, toimita tai kuole. Toisaalla oma organisaatio tukee pakottamalla kaltaiseni piruparat sen päiväisen adminoverheadprosessikuorman alle, että jos haluaa käydä paskalla niin tarvitsee 14 hyväksyntää ja allekirjoitetun tarkastuslistavakuutuksen, ettei myy tulostetta Kim Yong Ilille kemiallisen sodankäynnin raaka-aineeksi.

Tässä välissä pitäisi sitten sompailla. Aika kultaa muistot, mutta kyllä sitä Suomessa vaan perkele osattiin. Ehkä tässä on vähän päässyt unhoittumaan ne unettomat yöt, kun heräsi keskellä yötä käsittämättömiin tuskanhikipaniikkitiloihin, että mitenköhän sen projektin kanssa nyt oikein käy. Suomessa kuitenkin Systeemi tuki. Oli kovaa, mutta jollain tasolla kuitenkin palkitsevaa. Niin. Helppohan se nyt on sanoa tosiaan, kuinka hienoa Suomessa oli, kun silloin ainoa motiivi pysyä töissä oli se, että pääsee tänne.

Miksi mä teen näitä hommia? Ehkä siksi, etten oikein osaa mitään (muutakaan). Kai tämä KFC:ssä kanan grillaamisen ja diilaamisen voittaa. Ehkä.

Suivaannuin tuossa yksi päivä ja pistin kolme hakemusta ulos. Kului 12 tuntia ja nyt olisi kutsu haastatteluun. Freelanceriksi kilpailijalle 1:1 ympäristöön. Tarjous on 9000 euroa kuussa, mutta kun kontrahtorina lomat, sairaspäivät, eläkemaksut, vakuutukset, alvit ja tuloverot laskee pois niin eipä se taida olla tarpeeksi, että kannattaisi kytkeä. Verolainsäädäntö on harvinaisen epäonnistunut, koska se sorsii vakinaisia asukkeja. Eikä se siellä kilpailijalla kai sen paremmin ole. Tokkopa siellä toisaalta huonomminkaan. Kaipa sitä voisi käydä kysymässä paljonko olisivat valmiita maksamaan.

5 Responses to “Ain laulain työtäs tee”

 1. Uolevi sanoo:

  ”Miksi mä teen näitä hommia? Ehkä siksi, etten oikein osaa mitään (muutakaan). Kai tämä KFC:ssä kanan grillaamisen ja diilaamisen voittaa. Ehkä.”
  Suurin ero lienee palkka shekissä jossa KFC:n miehellä on pilkku ainakin pykälän vasemmalla kun Alan miesten shekissä.

  ”Tarjous on 9000 euroa kuussa, …”
  Äkkiä laskien tämä vastaa 5732,5 Euron kuukausipalkkaa Suomen sivukulukustannustasolla.

 2. Anton sanoo:

  Mulle kaveri on tarjoillut jo ajat sitten linkkejä pariin ruumiskauppaan, jotka syynäävät CV:t ja lyhytaikaiset tarpeet (3-12kk) yhteen, korvaus huomattava, koska tosiaan, kaikki riskit kantaa itse.

  Muutaman keikan jälkeen löytyy putka, joka lupaa hoitaa kaikki tähän asiaan liittyvän rahaliikenteen siten, että putka ottaa 10 ja 90 pinnaa jää piruparalle. Tästä putkasta on se hyöty sitten, että sopivilla tilijärjestelyillä käy niin, että piruparka eli tekijä ei sitten muita suorituksia teekään ellei kunnia ja omatunto velvoita jonkin sorttiseen selontekoon jollekin taholle.

  Tässä kuviossa hyötyjiä on työntekijän TT ja työnantajan TA lisäksi siinä määrin monta ja liikkuvat rahamäärät siinä määrin huomattavia, että oikeastaan vain yhtä ainoaa tahoa jää kiinnostamaan se, että tekeekö TT hommansa kunnolla. Jos ei tee, niin silti kuviosta hyötyy kolme muuta tahoa, joten kuvio pyörii ja pyörii ja pyörii…

  …ja aina joillekin käy kourit tai uotit eli 10v juhlien jälkeen joku tuokin laskun.

  Mutta kyse on riskinhallinnasta ja ammattiylpeydestä. Raha näkyy eli sitä pitää jostain myös tulla, tarvitseeko sitä enempää miettiäkään.

 3. Anton sanoo:

  Sivukuluhuomautus pakotti jatkokommenttiin: esimerkki Suomesta, jossa neljän hengen asiantuntijaorganisaatio kasvoi 7 vuodessa nykyisen 50-60 tienoille. Siis aito ja asiallinen business. Jossain 20-30 headcountin tienoilla rupesivat laskemaan todellista kustannusta per henkilö.

  Nuoria miehiä kun olivat ja alue kaiketi erityisen vaativa, sivukuluihin tuli laajennettujen sairausvakuutusten ja välineistön lisäksi sertifoinnit, autot, isyyslomat ja vaikka mitä. Sivukulukerroin osoitti jonnekin 1,7 tienoille.

  Porvarillisen elämän vääryyksiä korostavat vasurit osaavat näyttää laskukaavan, jossa sivukulukerroin on aavistuksen alle 1,3. Niin, aivan, jos työkokemus perustuu vuoden pestiin Voima-lehden kirjanpitäjänä tms.

 4. Cpt Haddock sanoo:

  Olger on taas perimmäisten kysymysten äärellä. Kukas se sanoi, että elämältä katoaa pohja, kun ISO V8 on hankittu eikä ole mitään tavoiteltavaa? Taisi olla bloggaaja itse.

  Sivukuluihin en osaa ottaa kantaa, mutta Kehä I on jumissa molempiin suuntiin.

 5. Huima sanoo:

  No hemmetti.

  Olli aiheuttaa selkeää kaukokaipuuta täälläkin. Paskaakos sitä täällä tekee loskan keskellä arkkitehti-hommia huonolla palkalla, kun voisi tehdä KFC-hommia auringonpaisteessa.

  Onhan tuo maailman palkkataso ihan eri luokkaa. Toisaalla eräälle henkilölle tarjottiin pestiä lääkealan yritykseen tietohallintohommien vetämiseen 10 kE / + mukavat edut, mikä ei johtotason duuneista ole paha palkka Suomessa – mutta häviää kansainvälisessä vertailussa timangille suorittavalle / projektinhallintatasolle.

  Mutta niin. Jos ei osaa tehdä, voi aina johtaa. Ja jos ei osaa johtaa, voi opettaa.

Leave a Reply