Yongala

Townsvillen reissussa oli onni matkassa ja kaikki meni niin tuubiin kuin vain saattoi toivoa. Perjantaina sisään, lauantaina herätys puoli seiskalta ja kohti Yongalaa.

Keli oli kohdallaan – ehkä 33 lämmintä ja täysin tyyntä. Venematka kestää kolmisen tuntia Townsvillesta ulapalle, jossa hylky makaa. Koko matkan (ehkä 50km) vesi oli viimeaikojen sateiden vuoksi ruskeaa – kuin joessa konsanaan. Perille saavuttuamme miehistö valitteli, että virtaus on kovempi kuin koskaan aiemmin ja vähän jo kylmäsi, että näinköhän tässä päästään sukeltamaan lainkaan. Pintavirtaus oli pirunmoinen: veikkaisin yli kahta solmua eli enempi kuin normaali joki virtaa, ja olimme siis keskellä merta ainakin 15km päässä rannasta. Botskista viritettiin köysi poijuun, josta lähti köysi hylkyyn. Bongailimme hyppiviä barracudia, merikärmeksiä ja kilppareita veteen menoa odotellessa.

Eikun veteen. Köydestä saikin pitää kiinni tosissaan, näkyvyys oli ehkä puoli metriä ja kaikenkaikkiaan homma oli vähän hankalaa. Parin metrin syvyydessä vesi kirkastui ja näkyvyyttä oli ehkä 15m mikä latasi fiiliksen kattoon. Hylky makaa vinosti kyljellään noin 28m syvyydessä ylemmän kyljen ollessa noin 15m syvyydessä. Virtaus pohjassa oli ehkä puoli solmua eli ihan kunnollinen, mutta kuitenkin kestettävissä. Alas mennessä bongasin 3-4 aivan helvetinmoista valkoista meduusaa, joilla oli ainakin parin metrin pyyntilonkerot. Aloitimme etenemisen pohjan puolelta noin 24m syvyydessä keulaa kohti. Noin kolmen minuutin kohdalla alkoi tapahtumaan, kun pieni paholaisrausku ui ohi – pieni siis siinä mielessä, että siipien kärkiväli oli ehkä 2-2.5metriä. En ollut koskaan ollut nähnyt mantaa aiemmin.

Bongasin pari merikäärmettä (olive sea snake) pohjassa ja laskeuduin ottamaan kuvia lainakameralla, mutta kärmekset eivät olleet kovin yhteistyöhaluisia. Nousimme vähän ylöspäin ja näimme neljä eagle raytä. Vastavirtaan uinti kulutti ilman aika nopeasti siihen pisteeseen, että piti kääntyä takaisin päin. Nousimme laidan yli kannen puolelle ja aloimme lirua virran mukana takaisin. Yongalakokemusta on vaikeaa pukea sanoiksi: hylky sykkii elämää. Pikkukaloja on tuhansia ja isompia satoja; tosi isoja on muutamia. Kaloja on niin paljon, että hylky peittyy välillä näkyvistä. Kun jokin isompi lähestyy niin pikkukalaparvi vetäytyy salamana hylyn suojaan ja kun vaara on ohi niin parvi laajenee taas ulospäin. Hylky itse on kasvanut käytännössä umpeen, mutta kansirakenteista osa seisoo vielä pystyssä.

Takaisin ylös, pirullinen vääntö pintavirtaa vastaan veneeseen, lounasta huiviin ja takaisin alas. Toisella dyykillä etenimme vähän matalammalla kannen puolella uiden kalaparvessa. Välillä selkeästi joku tuli syödyksi kun kuhina lisääntyi. Bongasimme kilpparin ja aivan hevonvitunmoisen meriahvenen, joka luultavimmin painaa satoja kiloja. Pohjan puolta takaisin, jossa bongasimme kymentkunta merikäärmettä. Hylyn vieressä päivysti sellainen 50 barracudan parvi.

Joo. Jos jossain on parempaa dyykkiä niin sanokaa niin menen sinne. En vain usko, että on. Sukellukset jättivät unenomaisen fiiliksen. Yksittäisten bongauksien kuvaus jättää jotenkin onton ja orvon vaikuteman kokemuksesta, jonka kuvaaminen sanoin tai kuvin on likipitäen mahdotonta.

Vuokrasin digikameran, mikä saattoi olla virhe. Kapaa meni kuvien ottoon eikä kokonaisvaltaiseen nautintoon. Kuvat eivät epäonnistuneet aivan niin pahoin  kuin pelkäsin, mutta on vähän siinä ja siinä haluanko kuvata dyykkien aikana jatkossa, koska eivät nuo nyt mitään maailmanluokan matskua ole. Harmittaa, etten kuvannut videota merikärmeksistä vaan yritin räpsiä stillejä. Enivei, täältä löytyy todistusaineisto.

Paluumatka oli paras lentomatka koskaan: Virgin Blue näyttää AUD10 maksusta foxtelin maksukanavia. Kuinka ollakaan Jarkko Nieminen pyyhki kuin tilauksesta Kohlschreiberilla lattiaa Aussiopenissa. Jarkko pelaa neljännesfinaaleissa ja kuinka ollakaan ensi viikonloppuna olemme menossa Melbourneen. Kaksi voittoa vielä ja pitää vissiin alkaa hommaamaan mustasta pörssistä finaalilippuja.

2 Responses to “Yongala”

  1. Tero sanoo:

    Äijällä hassu vaalea kypärä!!!

  2. JRA sanoo:

    Ihan muuttuu vihreeksi kun täällä Pohjolassa ei ole edes jäätä et pääsis jäädykkaamaan 🙁 Ja sataa jatkuvasti et vedet on ihan ruskeeta puuroa.

Leave a Reply