Maanantaiaamun huumaa

Jos tilanteesta pitää väkisin repiä jotain positiivista niin ehkä se pitää noteerata, että paikallinen kolmensadanpäämies jää eläkkeelle. Ero paikallisen ja taannoisen suomalaisen kolmensadanpäämiehen välillä on aika typerryttävä. Täällä ainoa kontakti kolmensadanpäämieheen on se, kun käy hakemassa allekirjoitusta liukuhihnalta työstettäviin soppareihin tai muutospyyntöihin. Meillä on täällä 37(!) gubbea samassa roolissa kuin minä ja he (me?) tarvitsevat kolmensadanpäämiehen nimmarin joka jumalan pumaskaan. Siihen sivuun tulee vielä liiketoimintakontrollit, kulut ja HR, joka vähintään triplaa hyväksynnät. Systeemiä tarkkailleena veikkaisin, että kolmensadanpäämiehelle tulee päivässä jokunen sata sähköpostihyväksyntäpyyntöä ja kymmeniä nimmarin raapaisua. Onhan se selvä, ettei tuollaisessa roolissa yksinkertaisesti ehdi tehdä mitään muuta kuin hyväksyä ja raapaista. Hyvällä tsägällä uusi kolmensadanpäämies on vähän enempi johtaja kuin tämä edellinen. Tai siis pitää käydä aika uskomattoman huono tsägä, jollei ole. Tai sitten vaan täällä johtajuutta mitataan jollain käsittämättömällä hyväksyntätehokkuudella. Tekninen kompetenssini on ollut vähän laskusuunnassa viime vuodet, mutta eiköhän koodikynä vielä taipuisi johtajageneraattorin kehittämiseen, missä automatisoidaan viskaali kokonaan. Rutiinitoimintojen automatisointihan on kuuma alue nykyään. Pullauttimen pitäisi vastata kaikkiin sähköposteihin, missä esiintyy sana approval, sanalla approved. Haastavampi osuus olisi se allekirjoitus, mutta eiköhän sitä jonkinmoisen PDF-generaattorin osaisi väsätä.

Ero Suomeen on kyllä niin mykistävä, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Tiedä sitten kummassa maassa luvut ovat paremmat, mutta noin kaltaiseni miinanpolkijan näkökulmasta johtajuus Suomen accountissa oli täysin eri unversumista. Linjapuolella en ole koskaan tavannut esimieheni esimiestä tai edes nähnyt häntä. Projektipuolella en ole koskaan tavannut tai nähnyt ketään kolmensadanpäämiehen ylle rankkaavaa.

Pistin kehityskeskustelulomakkeeseen miehekkäästi yhden lyhyen aikavälin tavoitteen: pois täältä. Moni rakas lukija tietty ajattelee, että taasko se on kriisiytynyt ja nostamassa kytkintä – eikä moisen ajatuskulun oikeutusta voi kyseenalaistaa. En kuitenkaan ole ainoa: Kaikki reilu puoli tusinaa kolleegani, joiden kanssa olen aiheesta keskustellut, ovat lähdössä ensi tilassa. Lomaan on aikaa 35 työpäivää ja siinä ajassa pitäisi saada taskuun oikein sertifikaatti.  Vaihtoehdot ovat:

 1. siirto toiseen accounttiin
 2. aktivoituminen loman jälkeen ja uusi duuni jostain muusta firmasta
 3. sinnittely täällä kevääseen (syys-lokakuulle) tai vuoden loppuun, irtisanoutuminen, 2-5kk kattoon syljeskelyä, laukkujen pakkaaminen ja paluu Suomeen 2009 keväällä
 4. joku kombinaatio edellisistä

4 Responses to “Maanantaiaamun huumaa”

 1. Anton sanoo:

  Jos hyväksyntätahti on tuo, niin ei siinä yhden miinanpolkijan panosta ehdi rekisteröidä niin tarkkaan. Suosittelen valopöytää tai ikkunaruutua. Sitä vasten laitat hyväksytyn pumaskan allekirjoitussivun, hyväksymättömän pumaskan allekirjoitussivun sen päälle, pientä kohdistusta ja sen jälkeen mustekynä heilumaan ihan omin kätösin, seuraat vain triplakenturion kädenjälkeä. Tulos on vimpan päälle ja lisäksi sinä että triplakenturiosi huomaavat asioiden rullaavan paremmin kuin ennen.

 2. Tero sanoo:

  Et voi paeta itseäsi. Ainakaan tämän planeetan puitteissa näemmä.

  Kuinka nopeasti tottuu siihen, että aurinko kiertää väärään suuntaan?

 3. Nina sanoo:

  Ai kiertääks se täällä toiseen suuntaan??

  No ihan oikeesti pisti miettimään. En mä tollasia huomaa.. 🙂

 4. Cpt Haddock sanoo:

  Kiertäähän se. Coriolis-voima kato… Päiväntasaajalla on sauma, jossa maa menee jatkuvasti eri suuntaan eri puolilla. Siinä on Tansaanian pojallakin vähän miettimistä, kun naapuri näkyy vaan kerran vuorokaudessa.

  Pistetään täältä tulemaan (jos siellä ei ole) vanhaa kunnon hiilipaperia. Sitten se menee – soppari, hiilipaperi hiili alaspäin, soppari, hiilis, soppari jne ja ei kun kentaurion nimi ensimmäiseen hirrrveesti painaen luonnollisesti.

  Minä poika se vaihdoin 15k firman neljän hengen narikkaan. Hyvästi byrokratia, lounarit ja terveydenhuolto! Aika näyttää, miten vakuuttavaksi vaihdos osoittautui.

Leave a Reply