Auton uudelleenohjelmointi

Darwinin rosmon pöllittyä auton avaimet pyysin teettämään vuosihuollon yhteydessä uuden avaimen. Matkalla juna-asemalta autokauppaan näin sattumalta V8:ini ajavan ohi; viittelöin kovasti ja huusin, että ”My car!” Testiajaja pysäytti, otti kyytiin ja ajoi konttorille.

Maksoin laskut ja kävelin autolle, mutta auto ei käynnistynyt. Tarkastin, että vaihde on parkilla ja yritin uudestaan. Ei mitn. Kello oli sulkemisaika, joten huoltoposse oli alkanut lähtemään paikalta. Kävelin konttorille ja sanoin, että luultavasti minuutin kuluttua tunnen itseni idiootiksi, mutta auto ei käynnisty. Huoltomamma yritti: ei mitn. Viittelöitiin huolotmies paikalle, joka yritti: ei mitn. Soitettiin kolmas paikalle: ei mitn. Neljäs: ei mitn. Tässä vaiheessa alkoi kypsymään konsensus, ettei mitn taida tapahtua. Konsultaatiopuhelu huoltomies viitoselle (vai mille lie auto-IT-specialistille) triggasi korjaustoimenpiteet: lyötiin pääte ratin alla olevaan porttiin piuhalla kiinni ja aloitettiin auton uudelleenohjelmointi, joka kesti kymmenkunta minuuttia. Huoltoporukka oli jossain määrin nolona tilanteesta ja toivottiin siinä yhdessä, että auto vielä käynnistyy. Oli kuulemma muisti pyyhkiintynyt, kun auto oli käynnistetty väärään aikaan edellisen ohjelmoinnin aikana. Naureskelin siinä, että mulle sattuu kanssa konttorilla näin aika usein: joudutaan uudelleenohjelmoimaan pelit. Uudelleenohjelmointi oli jymymenestys ja auto käynnistyi.

Täytyy kyllä antaa pirusti pisteitä huoltoliikkeen jengin asenteelle: sulkemisajan jälkeen fixataan ongelmat ja pidetään asiakas tyytyväisenä. Aivan yhtä hyvin – ja mielestäni ihan oikeutetusti – olisivat voineet sanoa, että ei voi tänään mitään – tule huomenna uudestaan.

Mutta on tämä kyllä mahottomaksi mennyt, voe, voe. Ei sitä tullut ajatelleeksi, että taskussa on avaimia 300 eurolla ennen kun ne pöllittiin. Tai eivät ne avaimia ole vaan jonkinmoisia etäpäätteitä, jolla käskytetään ennen ihan vaan autoksi kutsuttua automobiilia tietokoneplatformia ja talon kulunvalvontajärjestelmää.

2 Responses to “Auton uudelleenohjelmointi”

  1. Anton sanoo:

    Läsnä-äly ja jokuveli. Siinä lähitulevaisuuden kova kaksikko.

  2. Cpt Haddock sanoo:

    Ei se Olba ole enää avain ollenkaan vaan VPN-clientti. Nä uudethan on jotain kortteja tai stidiaskeja, jotka sitten autossa ollessa joko laitetaan johonkin koloon tai pidetään taskusta ja mosse käynnistyy napista.

    Mutta ihmetys ja mit vit. Ne oikeesti koeajaa niitä autoja siellä huolloissa? Ja ne ottaa omistajan kyytiin, jos ne pysäyttää kadulla ja sanoo ”My car, yes!”? Vehosta saanut ihan ok palvelua, mutta tuskin ne sulkemisajan jälkeen mun Citikan käynnistysongelmia olis pohtinut.

Leave a Reply