Yasur

Filosofiapläjäyksessä tänään tuntemukset. Perustuntemukset – jollei nyt mennä ihan fyysiseksi, kuten nälkään – ovat tunnetusti suunnilleen ilo, suru, pelko, viha jne. Ihminen on siitä nokkela otus, että se pyrkii itse luomaan noita tunnetiloja itselleen: on hyppyä laskuvarjon kanssa lentokoneesta, päihteitä, nopeita polttomoottorivälineitä jne. Ja sitten on vuori nimeltä Yasur.

Yasur on Vanuatun Tanna-nimisellä saarella sijaitseva toimiva tulivuori. Lentokone pääkaupungista vie 40 minuuttia, minkä jälkeen pompputietä avolavapakulla tai maasturilla puolitoista tuntia. Sitten kamat bungalowiin ja samaa pompputietä takas puoli tuntia ja mäkeä ylös. Viimeinen 200 metriä jalan mäkeä ylös ja sitten tapittaakin suoraan tulivuoren ytimeen.

Vähän on savua ja rikinkatkua. Jotain oranssia siellä pärskii. Sitten maa tärisee, vuori ärjäisee ja ampuu 150 metrisen pyroklastisen savupilven yläviistoon. Jokainen turisti ottaa vähintään kaksi askelta taaksepäin. Savu peittää taas koko ehkä 250m halkaisijaltaan ja 100 syvän kraaterin. Vähän taas pärskii. Kunnes paineaallon näkee – se osuu kraaterin reunoihin vajaan puolen sekunnin päästä tuoden mukanaan kirjaimellisesti helvetinmoisen pamauksen: tulikiveä sinkoaa kraaterin reunoille ja ehkä parin sadan metrin korkeuteen. Joku huutaa run-run-run. Kaikki pakittavat taas kunnes huomaavat, että ei tule kohti. Tunnetila on pakokauhu, adrenaliini ja hämmennys. Sitten tulee pimiä ja sauhu kraaterissa ja sen yläpuolella värjäytyy oranssiksi. Pyrotekniikashow ei ota laantuakseen.

Kuvia ja videoita on, mutta niitä saatte odottaa jonkun viikon. Hyvää kannattaa odottaa.

2 Responses to “Yasur”

 1. Nina sanoo:

  Noniin ja justjoo. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, voikukiva. Pitaisko mun loppuloman ajan ylittaa tiet tsekkaamatta valon varia/auton tulemista? Niin oltais niinQ tasoissa..? 🙂

 2. Tero sanoo:

  Hyvä tarina, Olli on ajoittain oikein pätevä kynämies!

  Nuori mies hakeutuu vaarallisiin tilanteisiin ja tuntee olevansa elossa.

  Nuorehko mies hakeutuu vaarallishkoihin tilanteisiin ja hieman tuntee olevansa vähän elossa.

  Varhaiskeski-iän kynnyksellä tasapainotteleva mies hakeutuu…you get the point.

Leave a Reply